Työelämän muutos ja murros – vaikutukset yrittäjien näkökulmasta
TE-palvelut siirtyvät kuntien hoidettavaksi 1.1.2025 alkaen. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistäisi työnhakijoiden nopeampaa työllistymistä ja lisäisi työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Samalla kunnille tulee uusi rahoitusmalli, joka kannustaa niitä kehittämään toimintaansa työllisyyttä edistäväksi siten, että uudistuksella saavutettaisiin 7 000–10 000 lisätyöllistä.
Lohjan Yrittäjät ry ja Uudenmaan Yrittäjät ry järjestävät marraskuussa Lohjalla seminaarin työelämän muutoksen mahdollisuuksista, kuten omistajavaihdokset, tekoäly ja TE-palvelujen kehittämisestä alueellamme.
Seminaarin tavoitteena on yhdessä osallistujien kanssa kartoittaa ja etsiä uusia ideoita ja ratkaisuja työ- ja elinkeinopalvelujen järjestämiseen ja kehittämiseen alueellamme. Tähän liittyy erityisesti Lohjan ja Karkkilan aloittama yhteistyö työelämäpalveluiden toteuttamisessa ja yrityspalveluiden siirtyminen alueen kuntien vastuulle. ”Tavoitteenamme on saada tapahtumaan noin 150 osallistujaa koostuen eri alojen yrittäjistä ja julkisen puolen toimijoista koko läntiseltä Uudeltamaalta. Tilaisuus on avoin ja ilmainen kaikille yrittäjille sekä kutsutuille sidosryhmille”, kertoo Lohjan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Pasi Hotti.
Lohjalaislähtöinen maisteriopiskelija Ida Törnroos valmistelee hallintotieteiden maisteritutkintoa ja tekeeyhteistyötä Lohjan Yrittäjät ry:n kanssa pro gradu -tutkielman liittyen siihen, miten TE-palveluihin liittyvät muutokset ja murrokset vaikuttavat yrittäjiin ja elinkeinonharjoittajiin. Ida Törnroos esittelee alustavia tutkimustuloksia seminaarissa.
Pasi Hotin mukaan tavoitteenamme on, että tapahtuman anti ja maisteriopiskelija Ida Törnroosin pro gradu -tutkielma antavat yhtenäisen ja tarkemman kuvan tulevasta sekä tarjoavat kunnille uusia ajatuksia TE-palvelujen ja elinkeinotoimintojen kehittämiseen.
Ida Törnroosin mukaan tutkielmassa perehdytään siihen, millaisista palveluista yrittäjät kokevat hyötyvänsä eniten ja kohtaako tämä sen kanssa, millaisia palveluita järjestetään. Tarkoituksena on myös löytää uusia tapoja järjestää palveluita, jotta ne hyödyttäisivät myös yrittäjiä. Aineistona toimivat yrittäjille elokuussa toteutettava kysely ja syksyn aikana tehtävät haastattelut. Näkökulma on TE-palveluiden järjestämiseen nähden hieman kriittinen, mutta kuitenkin kehityshaluinen ja ratkaisukeskeinen.
Länsi-Uudenmaan Säästöpankkisäätiö sr tukee tilaisuuden järjestämistä myöntämällään 3 000 euron avustuksella Lohjan Yrittäjät ry:lle ja tukee 2 000 euron apurahalla Ida Törnroosin opinnäytetyötä. Länsi-Uudenmaan Säästöpankkisäätiö sr:n tavoitteena on Länsi-Uudenmaan alueen elinvoimaisuuden vahvistaminen. Järjestettävä seminaari ja opinnäytetyö, joiden tulokset ovat laajemmin hyödynnettävissä, ovat juuri niitä hankkeita, joita säätiö haluaa avustuksillaan ja apurahoilla tukea.